Spustit video na pozadí

SLUŽBY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

SLUŽBY PRO SENIORY

SLUŽBY PRO OSOBY V PŘECHODNÉ KRIZI, OHROŽENÉ DROGOU A ETNICKÉ MENŠINY

SLUŽBY PRO RODINU, DĚTI A MLÁDEŽ

SPOLUPRACUJÍCÍ ORGANIZACE

Zavítejte do parku na prohlídku výstavy o pěstování kakaa

7. 10. 2019, Autor:Jan Vochomůrka

Čokoláda patří mezi nejoblíbenější sladkosti. Příběh čokolády má ale i stinné stránky. Navzdory rostoucí poptávce po klíčové surovině pro její výrobu – kakau – příjmy pěstitelů kakaa často nestačí jejich rodinám na živobytí. Zejména v západní Africe je navíc rozšířená dětská práce, problémem je i ničení životního prostředí. Podmínky panující na kakaových plantážích přibližuje výstava pod širým nebem nazvaná CENA KAKAA, která bude od 4. října do 11. října k vidění v Jiráskových sadech. Autorem fotografií je Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Stanislav Komínek spolu s Lukášem Matěnou vyrazili na konci roku 2018 do západoafrického Pobřeží slonoviny (Côte d'Ivoire), aby zdokumentovali podmínky pěstování kakaa. Pobřeží slonoviny je největším světovým producentem kakaa, pochází odtud téměř 40 procent světové produkce. „Velké společnosti vyrábějící čokoládu se již před téměř dvěma desetiletími zavázaly, že přestanou používat kakao sklizené dětmi. Dodnes ale stojí kakaový byznys na dodávkách levného kakaa z Guinejského zálivu. Za nízkou cenou kakaa se skrývá zneužívání lidí a ničení životního prostředí. Navýšení výkupních cen je nezbytný první krok ke změně,” říká autor fotografií Stanislav Komínek.

Přibližně 90 procent veškerého kakaa ve světě vypěstuje 4 a půl miliónu malopěstitelů. Jsou to drobní, nezávislí farmáři a farmářky s rodinnými políčky o velikosti 1 až 5hektarů. Přes 60 % kakaa pochází ze dvou západoafrických zemí –Pobřeží slonoviny a Ghany. Pěstitelé si zde vydělají průměrně necelý dolar na den. Nemohou si dovolit námezdní dělníky a jsou nuceni využívat k práci děti. Průzkum Cocoa Barometer z roku 2018 odhaduje, že jen v Pobřeží slonoviny a Ghaně je na kakaových plantážích nuceno pracovat 2,1 miliónu dětí. „Dělníky na plantážích musíme zaplatit, ale je to těžké, nemáme prostředky. Nic tu není: chybí nemocnice, doprava, potraviny. Nemáme na kvalitní potraviny. Za naše kakao jsme špatně placeni,” říká jeden z pěstitelů, Kouaio Eboue.

Dětská práce je problém mimo jiné proto, že dětem pěstitelů se nedostane vzdělání a ony jsou tak odsouzeny k tomu, aby po celý život vykonávaly jen fyzicky náročnou nekvalifikovanou práci. Děti jsou navíc na práci na plantážích často prodávány či unášeny i ze sousedních zemí. „Pro Pobřeží slonoviny je velice důležité, aby byla dětská práce odstraněna. Nejlepším postupem je spolupráce vlády, neziskových organizací a především čokoládových firem,” říká Boua Bi Sémien Honoré z Mezinárodní organizace práce.

Nárůst produkce a nízká cena kakaa z Pobřeží slonoviny jsou vykoupeny nejen otrockými podmínkami pěstitelů, ale také ničením životního prostředí. Od roku 1960 přišla země o 80 % svých deštných pralesů. Ty jsou nyní jen na 4 % území a mizí tak životní prostor pro vzácné hrošíky liberijské, slony pralesní nebo šimpanze učenlivé. Kácení deštných pralesů také zrychluje dopady klimatických změn po celém světě.
Jedním ze způsobů, jak problémy pěstitelů kakaa řešit, je odpovědná spotřeba –tedy například to, že zákazníci se při nákupu budou více zajímat o původ potravin a podmínky jejich vzniku. Vodítkem jim při tom mohou být etické certifikace, jako je například Fairtrade. „Známka FAIRTRADE zákazníkům říká, že při výrobě daného produktu byla dodržena základní ekonomická, sociální i ekologická kritéria, že pěstitelé dostali za svou úrodu spravedlivou cenu a navíc fairtradový příplatek, že nebyla zneužita dětská nebo otrocká práce a šetrně se nakládalo s přírodními zdroji,“ vysvětluje Hana Malíková z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která výstavu CENA KAKAA pořádá.

Výstava na stromech se koná v desítkách parků po celé České republice již pátým rokem při příležitosti Světového dne důstojné práce. Ten se slaví 7. října. Minulé ročníky se věnovaly pěstování kávy, banánů, pracovním podmínkám v koželužnách nebo v továrnách na výrobu bot.

Zdroj tiskové zprávy: organizace Fairtrade Česko a Slovensko



Ostatní

Událo se ...

19. 10. 2023 | 13. Divadelní benefice

13. Divadelní benefice
Centrum pro náhradní rodinnou péči ve spolupráci s divadelními soubory a kulturními zařízeními, za finanční podpory města Litoměřice, pořádá 13. Divadelní benfici, jejíž výtěžek bude určen pro rodiny s dětmi v náhradní rodinné péči.

26. 3. 2024 | Kampaň "Místa přátelská seniorům"

Kampaň
Již tradiční kampaň Místa přátelská seniorům připravil Odbor sociálních věcí a zdravotnictví společně se svými partnery i v roce 2024. Kampaně se mohou zúčastnit litoměřičtí senioři starší 60 let. Slavnostní zahájení kampaně proběhne 14. 4. 2024 od 15:30 hodin ...

4. 1. 2024 | Tříkrálová sbírka 2024

Tříkrálová sbírka 2024
Čtyřiadvacátý ročník Tříkrálové sbírky je již v plném proudu. Pokud se Vám dosud zatím nepodařilo koledníky Tříkrálové sbírky potkat v ulicích měst a obcí, využijte možnosti a přijďte 6. 1. 2024 od 18:00 na mši ke cti Tří králů a od ...
© 2022. Všechna práva vyhrazena.