Spustit video na pozadí

SLUŽBY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

SLUŽBY PRO SENIORY

SLUŽBY PRO OSOBY V PŘECHODNÉ KRIZI, OHROŽENÉ DROGOU A ETNICKÉ MENŠINY

SLUŽBY PRO RODINU, DĚTI A MLÁDEŽ

SPOLUPRACUJÍCÍ ORGANIZACE

Ústecký kraj zahajuje kampaň na vyhledávání nových pěstounů

15. 10. 2021, Autor:Jan Vochomůrka

V České republice stále vyrůstá mnoho dětí, které nemohou žít ve své biologické rodině, a které se i díky malému množství aktivních pěstounů v tom nejzranitelnějším věku, ve kterém potřebují individuální láskyplnou péči blízké osoby, ocitají v zařízeních ústavní péče.  Cílem Ústeckého kraje je počet takto umístněných dětí co nejvíce snižovat. Tomu by měla pomoci i chystaná novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, díky které by od 1. 1. 2022 měla být značně omezena možnost umísťování dětí do 3 let věku do ústavních zařízení. Potřeba pěstounské péče tak výrazně získá na významu. Počet podaných žádostí o dlouhodobou, ale i o přechodnou pěstounskou péči je však každoročně velmi nízký. V Ústeckém kraji se v roce 2020 u dlouhodobé pěstounské péče jednalo pouze o 12 žádostí, v tomto roce bylo v našem kraji dosud podáno 10 žádostí. V případě přechodné pěstounské péče je situace ještě svízelnější. V roce 2020 bylo v Ústeckém kraji podáno pouhých 7 žádostí, v letošním roce teprve 5. Počet dětí nahlášených do evidence náhradní rodinné péče se přitom v našem kraji každoročně pohybuje okolo 200 dětí (pro drtivou většinu z těchto dětí hledá krajský úřad dlouhodobou pěstounskou péči).
Prostřednictvím této rubriky bychom vám proto rádi v následujících čtyřech měsících představili systém pěstounské péče v České republice, formy a proces, který předchází zařazení pěstounů do evidence. Chceme vám poskytnout reálný pohled na tuto sice náročnou, ale velmi důležitou součást náhradní rodinné péče. Budeme velice rádi, pokud vás téma pěstounské péče osloví a přivede vás k rozhodnutí stát se pěstounem a pomoci tak změnit osud dětí, které neměly to štěstí vyrůstat ve vlastní rodině.
 
Co je pěstounská péče
Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče. Do pěstounské péče jsou svěřovány děti, které nemohou z různých důvodů vyrůstat ve své biologické rodině (děti týrané, zneužívané, děti, které rodiče zanedbávali, děti rodičů, kteří nemají dostatečné rodičovské kompetence z důvodů zhoršeného zdravotního stavu nebo užívání návykových látek, děti rodičů, kteří páchají trestnou činnost a jsou opakovaně ve výkonu trestu odnětí svobody).
Do pěstounské péče jsou děti svěřovány soudem. Pěstoun je oprávněn a povinen o dítě osobně a řádně pečovat, vychovává ho a stará se o něj stejně, jako v běžných rodinách. Pěstoun však není zákonným zástupcem dítěte, nemá rodičovskou odpovědnost, práva a povinnosti rodičů vykonává pouze přiměřeně a nemá ani vyživovací povinnost vůči svěřenému dítěti.
V České republice je pěstounská péče realizována dvěma formami - jako dlouhodobá pěstounská péče a pěstounská péče na přechodnou dobu (tzv. profesionální pěstounská péče).
Pěstounem se může stát každý, kdo má dost sil a chce pomoci potřebnému dítěti a je ochoten projít odborným posouzením krajského úřadu, který rozhoduje o zařazení do evidence.
 
V případě, že Vás téma pěstounské péče oslovilo a přemýšlíte o tom, že byste se chtěli stát pěstouny, neváhejte a zeptejte se na vše, co Vás v souvislosti s tímto typem náhradní rodinné péče zajímá. Obraťte se na Krajský úřad Ústeckého kraje, kde Vám příslušné pracovnice Vaše otázky rády zodpoví.
 
Kontaktní údaje:
Krajský úřad Ústeckého kraje
Odbor sociálních věcí
Tel. kontakt: 475 657 474, 475 657 976, 475 657 376
E-mail: vejdelkova.m@kr-ustecky.cz



Ostatní

Událo se ...

19. 10. 2023 | 13. Divadelní benefice

13. Divadelní benefice
Centrum pro náhradní rodinnou péči ve spolupráci s divadelními soubory a kulturními zařízeními, za finanční podpory města Litoměřice, pořádá 13. Divadelní benfici, jejíž výtěžek bude určen pro rodiny s dětmi v náhradní rodinné péči.

26. 3. 2024 | Kampaň "Místa přátelská seniorům"

Kampaň
Již tradiční kampaň Místa přátelská seniorům připravil Odbor sociálních věcí a zdravotnictví společně se svými partnery i v roce 2024. Kampaně se mohou zúčastnit litoměřičtí senioři starší 60 let. Slavnostní zahájení kampaně proběhne 14. 4. 2024 od 15:30 hodin ...

4. 1. 2024 | Tříkrálová sbírka 2024

Tříkrálová sbírka 2024
Čtyřiadvacátý ročník Tříkrálové sbírky je již v plném proudu. Pokud se Vám dosud zatím nepodařilo koledníky Tříkrálové sbírky potkat v ulicích měst a obcí, využijte možnosti a přijďte 6. 1. 2024 od 18:00 na mši ke cti Tří králů a od ...
© 2022. Všechna práva vyhrazena.