Spustit video na pozadí

SLUŽBY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

SLUŽBY PRO SENIORY

SLUŽBY PRO OSOBY V PŘECHODNÉ KRIZI, OHROŽENÉ DROGOU A ETNICKÉ MENŠINY

SLUŽBY PRO RODINU, DĚTI A MLÁDEŽ

SPOLUPRACUJÍCÍ ORGANIZACE

Litoměřice získaly ocenění za spolupráci s farmou v Keni

23. 4. 2018, Autor:Jan Vochomůrka

Z ocenění ´Fairtradový počin roku´ za rok 2017 se nově raduje město Litoměřice, které tak bylo oceněno za rozvojovou spolupráci s keňskou vesnicí Ndere. Ocenění vyzdvihuje aktivity fair trade, tedy způsob obchodu, jenž zaručuje pracovníkům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky odpovídající odměnu za jejich práci.
 
Město Litoměřice dlouhodobě spolupracuje s obecně prospěšnou společností ShineBean, která působí v oblasti mezinárodní rozvojové spolupráce. Společnost své aktivity zaměřuje na Keňu, kde podporuje sociální a ekonomický rozvoj v nejchudších komunitách. Právě v této organizaci se zrodil nápad na vybudování školní farmy při základní škole v Ndere. „Z rozpočtu města Litoměřice byla na tuto rozvojovou pomoc vyčleněna částka 50 000 Kč, navíc jsme se rozhodli tuto sumu pevně ukotvit do rozpočtu města, aby byla zajištěna finanční podpora a udržitelnost tohoto projektu i pro další roky,“ říká Bohdana Dojčinovičová, členka fairtradové řídicí skupiny na litoměřické radnici.

Díky tomuto projektu si mohou i nejchudší lidé osvojit nezbytné dovednosti a získat tak možnost zajistit si vlastní potraviny a příjem. „Lidé na keňských vesnicích často vlastní políčko a chtějí na něm hospodařit, ale nemají ani základní zemědělské vzdělání. Proto zřizujeme tréninkové farmy v lokálních školách, se kterými spolupracujeme. Studenti i jejich rodiče se zde naučí vše potřebné pro to, aby si na svých políčkách mohli vypěstovat potraviny, případně aby je proměnili v ekonomicky produktivní farmy,“ popisuje Renata Rokůsková, ředitelka ShineBean.

V průběhu roku byla litoměřická radnice pravidelně informována o tom, co se podařilo na školní farmě vybudovat, co vyrostlo a naopak s jakými se potýkali problémy. „Máme radost, jaký kus práce se za rok povedl, bylo pro nás velmi důležité přesně vědět, kam putují naše finanční prostředky a jak je s nimi naloženo,“ říká Bohdana Dojčinovičová.
„O vítězi rozhodly hlasováním samotné řídicí skupiny spolu s koordinátory kampaně. Mezi kritéria patřilo kromě dopadů i inovativnost v českém prostředí,“ vysvětluje důvody ocenění Litoměřic Stanislav Komínek z organizace NaZemi, která je hlavním vyhlašovatelem soutěže.

Litoměřicím se dařilo i v prvním ročníku. Za rok 2016 zvítězili se stejným počtem hlasů Masarykova základní škola v Litoměřicích a město Hodonín s Fairtradovou svačinkou v místní nemocnici.



Ostatní

Událo se ...

19. 10. 2023 | 13. Divadelní benefice

13. Divadelní benefice
Centrum pro náhradní rodinnou péči ve spolupráci s divadelními soubory a kulturními zařízeními, za finanční podpory města Litoměřice, pořádá 13. Divadelní benfici, jejíž výtěžek bude určen pro rodiny s dětmi v náhradní rodinné péči.

26. 3. 2024 | Kampaň "Místa přátelská seniorům"

Kampaň
Již tradiční kampaň Místa přátelská seniorům připravil Odbor sociálních věcí a zdravotnictví společně se svými partnery i v roce 2024. Kampaně se mohou zúčastnit litoměřičtí senioři starší 60 let. Slavnostní zahájení kampaně proběhne 14. 4. 2024 od 15:30 hodin ...

4. 1. 2024 | Tříkrálová sbírka 2024

Tříkrálová sbírka 2024
Čtyřiadvacátý ročník Tříkrálové sbírky je již v plném proudu. Pokud se Vám dosud zatím nepodařilo koledníky Tříkrálové sbírky potkat v ulicích měst a obcí, využijte možnosti a přijďte 6. 1. 2024 od 18:00 na mši ke cti Tří králů a od ...
© 2022. Všechna práva vyhrazena.