Spustit video na pozadí

SLUŽBY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

SLUŽBY PRO SENIORY

SLUŽBY PRO OSOBY V PŘECHODNÉ KRIZI, OHROŽENÉ DROGOU A ETNICKÉ MENŠINY

SLUŽBY PRO RODINU, DĚTI A MLÁDEŽ

SPOLUPRACUJÍCÍ ORGANIZACE

Benefiční koncert Kalichu vynesl hospici rekordní výtěžek

1. 10. 2018, Autor:Jan Vochomůrka

Vyprodané Kulturní a konferenční centrum Litoměřice přivítalo včera večer vynikající operní zpěvačku Evu Urbanovou, která se představila v doprovodu Moravského klavírního tria. Koncert laděný v duchu stého výročí založení samostatné republiky pořádal Nadační fond Kalich za podpory města Litoměřice.

Eva Urbanová předvedla své neskutečné kvality. Její výkon ocenilo publikum ve stoje. Na oplátku zase umělkyně pochválila návštěvníky koncertu za jejich pěvecké umění, neboť některé písničky zpívali společně s ní.

Letošní 7. ročník benefičního koncertu opět moderovaný Evou Břeňovou vynesl rekordní výtěžek ze vstupného pro Hospic sv. Štěpána. Předseda správní rady NF Kalich Alexandr Vondra předal ředitelce hospice Monice Markové šek na 165 750 korun. „Z takto velkého výtěžku mám obrovskou radost. Budeme si moci dovolit koupit drahé koncentrátory kyslíku určené pro pacienty v domácí péči. Dosud jsme je půjčovali na základě pořadníku, což nebylo ideální. Zbývající částku využijeme na dofinancování pohotovostních služeb lékařů a sester,“ uvedla Monika Marková. Finančním příspěvkem na provoz hospice se tak jako každoročně blýsklo i město Litoměřice. Šek na 200 tisíc korun předali místostarosta Pavel Grund a radní Vladimír Kestřánek.

Milým zpestřením koncertu bylo předání Cen Aloise Klara šesti osobnostem, které se významným způsobem zasloužily o rozvoj zdravotní a sociální oblasti v Litoměřicích. V průběhu koncertu předal starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč spolu s vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu Renátou Jurkovou sošky pocházející z dílny Diakonie Českobratrské církve evangelické Miroslavě Pištěcké (psychoterapeut), Ivanu Weidenhofferovi (interní lékař se specializací na endokrinologii), Janu Milotovi (primář urologického oddělení litoměřické nemocnice), Janě Wünschové (organizátorka turistických a seniorských akcí) a Milanu Pršovi (dlouholetý pracovník sociálních služeb). Ocenění za letos zemřelého dlouholetého sociálního pracovníka městského úřadu Dušana Boučka převzala manželka Marie. „Jsou to lidé, jejichž práce odváděné ve prospěch druhých si nesmírně vážíme, stejně jako práce lékařů, sester, ošetřovatelek a dobrovolníků pracujících ve prospěch našeho hospice,“ konstatoval starosta Chlupáč.

OCENĚNÉ OSOBNOSTI
Oblast zdravotnictví:
• Miroslava Pištěcká celý život zasvětila péči o druhé. Původně pracovala jako zdravotní setra, později se specializací v oboru psychiatrie jako psychoterapeut v ambulanci litoměřické nemocnice, kde působí dosud. Duševně nemocným lidem se věnuje již téměř padesát let. Organizovala setkávání svých současných i bývalých pacientů, za lidmi ze svého vlastního zájmu docházela i do jejich domovů. V současné době by se bez ní neobešla ambulance Klinické psychologie v nemocnici, neboť její další specializací je i reminiscenční terapie, která velmi pomáhá např. pacientům oddělení LDN.
• MUDr. Ivan Weidenhoffer působil v několika zdravotnických zařízeních, od roku 1985 byl primářem interny litoměřické nemocnice. Posledních 18 let provozuje soukromou interní a endokrinologickou praxi. Klidný a velmi vzdělaný lékař měl v péči tisíce pacientů a vychoval mnoho desítek, možná až stovek kolegů.
• MUDr. Jan Milota je primářem urologického oddělení litoměřické nemocnice. Pracuje zde od 80. let minulého století, posledních více než dvacet let jako primář. Je velmi zkušeným lékařem a zručným operatérem, s velmi pěkným přístupem k pacientům.
Sociální oblast:
• Jana Wünschová je dlouholetou neúnavnou a obětavou organizátorkou seniorských akcí, hlavně turistických. Tuto činnost vykonává již patnáct let. Svou prací aktivizuje seniory a přispívá k jejich dobrému zdravotnímu stavu, budování sociálních vazeb a životní pohodě.
• Milan Pršo je ceněným pracovníkem sociálních služeb s profesionálním přístupem. V této oblasti působí bezmála dvacet let. Stál při založení azylového domu pro muže v roce 1998. Vzhledem k cílové skupině klientů byl již několikrát vystaven slovní i fyzické agresi a vždy svou úlohu zvládl velmi profesionálně.
• Bc. Dušan Bouček
Mnoho let zastával funkci sociálního pracovníka městského úřadu. Cílil na prevenci a hledal řešení nepříznivých sociálních situací u lidí nacházejících se v tíživých životních situacích. Roky úzce spolupracoval s neziskovými organizacemi na území města. Těšil se uznání nejen od klientů, ale pro svou otevřenou a srdečnou povahu i od kolektivu pracovníků městského úřadu. Neočekávaně zemřel letos v květnu. Cenu převzala manželka Marie.
 
Fotogalerie: Michaela Bubeníčková



Ostatní

Událo se ...

19. 10. 2023 | 13. Divadelní benefice

13. Divadelní benefice
Centrum pro náhradní rodinnou péči ve spolupráci s divadelními soubory a kulturními zařízeními, za finanční podpory města Litoměřice, pořádá 13. Divadelní benfici, jejíž výtěžek bude určen pro rodiny s dětmi v náhradní rodinné péči.

26. 3. 2024 | Kampaň "Místa přátelská seniorům"

Kampaň
Již tradiční kampaň Místa přátelská seniorům připravil Odbor sociálních věcí a zdravotnictví společně se svými partnery i v roce 2024. Kampaně se mohou zúčastnit litoměřičtí senioři starší 60 let. Slavnostní zahájení kampaně proběhne 14. 4. 2024 od 15:30 hodin ...

4. 1. 2024 | Tříkrálová sbírka 2024

Tříkrálová sbírka 2024
Čtyřiadvacátý ročník Tříkrálové sbírky je již v plném proudu. Pokud se Vám dosud zatím nepodařilo koledníky Tříkrálové sbírky potkat v ulicích měst a obcí, využijte možnosti a přijďte 6. 1. 2024 od 18:00 na mši ke cti Tří králů a od ...
© 2022. Všechna práva vyhrazena.